Verhuur kleine woning | Advies door Marcel van Hooijdonk

Marcel Van Hooijdonk: “Tijdens mijn studentenperiode woonde ik altijd, afgezien van de bezemkast en het toilet, in de kleinste kamer van het huis. Omdat ik het pand had gekocht, kon ik de rest van de kamers verhuren. De keuze om klein te wonen was dus, in tegenstelling tot de meeste studenten, echt een bewuste keuze. Maar onder de studenten was ik daarin wel een uitzondering op de regel. Zij het door gebrek aan geld, of aan beschikbare kamers; de meeste mensen hebben toch het liefst lekker de ruimte.

Maar net zoals dat bij mij het geval was, zijn er zeker mensen die bewust een zo’n klein mogelijke woning zoeken. Waarom eigenlijk? En hoe speelt u hier als verhuurder op in?”

Voordelen klein wonen

Marcel van Hooijdonk: “Als u zelf de behoefte om klein te wonen niet deelt met uw potentiële huurders, is het belangrijk de beweegredenen van deze groep te begrijpen. De voordelen die ik de afgelopen jaren voorbij heb zien komen, hebben mij weliswaar nog niet overstag doen gaan om terug te gaan naar een piepkleine woning, maar er zitten zeker overtuigende argumenten tussen.

 

 1. “Het is goedkoper”
  Misschien stiekem wel de belangrijkste reden om klein te wonen. Wanneer een huurprijs gemakkelijk opgehoest kan worden, scheelt dat maandelijks financiële stress. Er kan zelfs minder gewerkt worden waardoor er meer tijd over blijft om te reizen, voor een hobby, of om leuke dingen te doen met het gezin.

 

 1. “Het is duurzamer”
  Klein wonen is duurzamer vinden veel kleine woningzoekenden, want het levert minder CO2-uitstoot op.

  Marcel van Hooijdonk: “Afgezien van moderne verduurzamingsmogelijkheden waarover een grote woning tegenwoordig kan beschikken, is dat natuurlijk voor een groot deel waar. Er hoeft minder verwarmd te worden en er is minder plek voor elektrische apparatuur.”

 

 1. “Er hoeft minder te worden schoongemaakt”
  Marcel van Hooijdonk: Daar valt niks tegen in te brengen. Hoewel ik uit mijn studententijd weet dat je in een kleine ruimte wel flink wat rommel kunt maken.”

 

 1. “Ik leef minimalistisch en ben daardoor gelukkiger
  Marcel van Hooijdonk: “Een klein huis betekent dat je weinig plek hebt voor je spullen. Dus ook niet voor spullen die je eigenlijk niet nodig hebt of nooit gebruikt. Ik hoor u denken: ‘Luxe hoeft toch niet altijd noodzakelijk te zijn om van te kunnen genieten?’ Maar mensen die een weerstand voelen tegen de steeds materialistischer wordende maatschappij spreekt dit juist erg aan.”

 

Marcel van Hooijdonk: “Kleine woning verhuren? Deze uitdagingen verdienen uw aandacht.”

Nu u de beweegredenen van een kleine-woningzoekende beter begrijpt, kunt u hierop de woning naar smaak inrichten. Dit neemt niet weg dat de belangrijkste pijnpunten van een kleine woning integraal zijn. Deze zullen bij de voorbereidingen op verhuur uw aandacht vereisen.

 

 1. Buiten: Tuin en Balkon
  Als de woning over een tuin beschikt is het verstandig deze zo ruimtelijk mogelijk in te delen. Het liefst met een minimum aan begroeiing en een maximum aan licht.

  Marcel van Hooijdonk: “Wanneer de muren op je afkomen wil je niet verdwalen in een jungle van klimop en varens. Snoeien dus! Is er verder een mogelijkheid voor de aanbouw van een balkon? Maak hier dan altijd gebruik van. Dit is ‘gratis’ extra woonoppervlakte wat altijd zal leiden tot een waardevermeerdering van de woning, een ruimtelijker effect creëert en een gevoel van vrijheid geeft.”

 

 1. Kamerindeling: ruimtes opdelen of samenvoegen?
  Marcel van Hooijdonk: “De waarheid ligt in het midden. Probeer niet alles in één ruimte te proppen. Liever een kleine slaapkamer en een kleine keuken dan een kookplaat naast het bed. Maar wel liever 1 grotere woonkamer dan twee kleine leefruimtes. Dubbele functies van een ruimte kunnen overigens wel werken, als het gebruik ervan het toelaat. Een badkamer met wc en douche is bijvoorbeeld wel een goed idee om ruimte te besparen.

 

 1. Ruimtelijk perspectief: Zorg voor een maximale inval van licht
  Tegenwoordig kunt u zeer fraaie dakkoepels voor weinig geld in laten bouwen. Of een nog simpelere oplossing: een spiegel. Deze fungeert als een extra venster en vergroot de ruimte. Spiegels werken ook als reflecterende lichtbron in donkere ruimtes.

 2. Opbergruimtes: De grootste uitdaging
  Marcel van Hooijdonk: “De grootste uitdaging van een kleine woning is het gebrek aan opbergruimte. Schuine daken? Loze ruimte onder een trap? Maak hier gebruik van door schotten of inbouwkasten te laten plaatsen. Eventueel kunt u opbergmeubels op maat laten maken zodat u geen centimeter van de woning onbenut laat. 

 

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Voor al het aanbod van Marcel van Hooijdonk kan je kijken op:

Kamerverhuur Utrecht

Kamerverhuur Amsterdam

Kamerverhuur Leiden

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig blogs op onze website met interessante projecten of tips voor investeerders van vastgoed. Houd onze website dus in de gaten voor updates. Hebt u vragen aan de hand van dit artikel? Of heeft u een tip voor onze redactie? Stuur dan een mail naar info@zuylenstaete.nl.

Blijf op de hoogte!