Woningsplitsing kan voor half miljoen extra woningen zorgen

Het splitsen van bestaande woningen in twee of meerdere woningen kan in Nederland 500.000 extra woningen opleveren zo blijkt uit een onderzoek van de woningmarkt. Maar liefst 502.277 woningen komen in aanmerking om gesplitst te worden. Dit zijn woningen waar maximaal twee mensen in wonen tussen de 55 en 75 jaar oud met een gebruiksoppervlak van 150 vierkante meter.

Stel dat deze woningen gesplitst zouden worden, zou iedere woning wel zijn eigen voordeur, keuken, badkamer en gas-, water- en elektriciteitsaansluiting krijgen. Zo hoeft er dus niks gedeeld te worden met de mensen in het andere deel van de woning.

Woningsplitsing

Woningsplitsing kan ervoor zorgen dat het tekort aan woningen in Nederland heel snel teruggedrongen kan worden. Het realiseren van nieuwbouw duurt namelijk vele malen langer dan het splitsen van een woning. Jaarlijks worden er 3000 woningen gesplitst. Dit aantal is zeer laag en dat komt hoogstwaarschijnlijk doordat mensen zich niet realiseren wat de mogelijkheden zijn.

Tijdens het splitsen van een woning wordt de woning vaak ook verduurzaamd, waardoor het neer komt op een win-winsituatie. De komende tijd wil de Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening ervoor gaan zorgen dat meer mensen gaan doen aan woningsplitsing.

Tegenover de 3000 woningen die jaarlijks worden gesplitst staat ook dat er jaarlijks 1000 woningen weer worden samengevoegd. Hierdoor gaat het heel lang duren voordat het potentieel van een half miljoen extra woningen wordt bereikt.

Marcel van Hooijdonk

Woningsplitsing is een goed alternatief om snel veel woningen erbij te krijgen. Toch doen maar weinig mensen aan woningsplitsing, omdat ze niet kleiner willen wonen. Dit blijkt uit de jaarlijkse 3000 woningen die gesplitst worden van de potentiële 502.277. Marcel van Hooijdonk richt zich daarom vooral op leegstaande panden. Deze kunnen vaak ook op een snelle en efficiënte manier worden getransformeerd in woningen.

Marcel van Hooijdonk houdt de trends wat betreft de vastgoedmarkt nauwlettend in de gaten. Belangrijke updates omtrent de vastgoedmarkt plaatst hij vaak op Zuylenstaete. Neem bij vragen contact op via info@zuylenstaete.nl.

Blijf op de hoogte!