Prijsstijging van huizen zorgt voor minder verkoop van woningen

Het blijft duidelijk merkbaar dat er een krapte is op de woningmarkt. De prijzen van koopwoningen zijn ongeveer 20 procent gestegen met het jaar daarvoor. Het aantal koopwoningen wat van eigenaar wisselde dit jaar ligt daarom ook 34 procent lager dan het voorgaande jaar.

Nog nooit zijn er zo weinig woningen verkocht in het eerste kwartaal de afgelopen zes jaar. Er zijn volgens het Centraal Bureau Statistiek (CBS) in het eerste kwartaal van 2022 namelijk maar 43.923 woningen verkocht.

In welke provincie stegen de prijzen het meest?

Het antwoord hierop is Flevoland. Flevoland is het meest gewild bij de mensen en dat blijkt uit de cijfers. De koopwoningen stegen in deze provincie gemiddeld namelijk met 25 procent. De hekkensluiter in dit lijstje was Limburg. De prijzen stegen in Limburg het minste van iedere provincie. In de zuidelijke provincie steeg de prijs voor een koopwoning namelijk ‘maar’ met 17 procent.

Utrecht

Van de vele grote steden in Nederland stegen de woning prijzen in Utrecht het hardste. In Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Leiden stegen de prijzen ongeveer met 19 procent. Daartegenover staat Utrecht, hier stegen de prijzen namelijk met circa 21,3 procent voor een koopwoning.

Door de enorme prijsstijgingen zie je dat mensen minder snel hun woning te koop zetten. Er zijn namelijk bijna geen nieuwe woningen te verkrijgen. Het aantal verkochte tussenwoningen of vrijstaande woningen zijn namelijk ook gedaald met circa 36 procent ten opzichte van vorig jaar.  Dit alles heeft te maken met het woningen tekort in Nederland.

Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig nieuws en huidige projecten op zijn website. Houd vooral deze website in de gaten voor recente updates rondom de woningmarkt. Bij vragen kunt u altijd terecht bij ons door een mail te sturen naar info@zuylenstaete.nl.

Blijf op de hoogte!