Marcel van Hooijdonk: ondernemer in hart en nieren

Afgelopen week interviewden wij Marcel van Hooijdonk. Hij is succesvol in zijn vakgebied en heeft vele panden op zijn naam staan. Trots loopt hij door steden als Breda en Utrecht, wetende dat een aantal mooie, monumentale panden ‘zijn’ pareltjes zijn.

Hoe is Marcel eigenlijk ondernemer geworden? Zat het er al vroeg in of was het een samenloop van omstandigheden? En hoe heeft Marcel geleerd om te ondernemen? In dit interview vertelt Marcel over het tonen van lef en belangrijke lessen. Hieronder lees je hoe het allemaal is begonnen en wat hij startende ondernemers graag meegeeft.

Kom er achter hoe Marcel van Hooijdonk ondernemer is geworden | Marcel van Hooijdonk

Hoe is het allemaal begonnen?

“Sinds mijn 20e was het beginnen in de vastgoed business al een sluimerend idee”, vertelt Marcel. “Ik studeerde in die tijd scheikunde en had het erg naar mijn zin, maar moest ondertussen natuurlijk ook wel wat geld verdienen. Hoe kun je als student een extra zakcentje verdienen? Nou, door een huis te kopen en de kamers aan andere studenten te verhuren. Ik kwam op dit idee doordat ik zelf mijn intrek in een studentenkamer had genomen. Ik had me al een aantal jaar verdiept in vastgoed en hield veilingen en ontwikkelingen in de markt goed in de gaten. Op mijn 23e kocht ik mijn eerste huis. Ik was enorm trots.”

Hoe heb je geleerd om te ondernemen?

“Dat heb ik eigenlijk niet. Althans, ik heb het mezelf moeten leren. Ik ben volledig autodidact als het gaat over vastgoed en ondernemen. Ik ben toen ik 18 was scheikunde gaan studeren omdat ik het leuk vond. Ik vond het leuk om met glazen kolven en chemicaliën te experimenteren. Een studie met betrekking tot vastgoed leek me echter helemaal niet leuk! Ik houd van het onderhandelen en ik kan zaken tot in de kleinste details uitzoeken, maar een studie die hierover gaat zou mij niet aanspreken. Nee, dan leer ik het liever zelf.”

Wat zijn de belangrijkste lessen uit jouw eerste fase als ondernemer?

“Het tweede pand dat ik aankocht was meteen een heel leerzaam project, oftewel… een mislukking”, vertelt Marcel met een lach. “Het stond in Tilburg, waar panden relatief goedkoop zijn. Ik dacht voor de verhuur echter wel dezelfde prijs te kunnen vragen als een kamer in Utrecht. Nou, dat was meteen een goede les! Ik leerde goed rekening te houden met het gebied waarin ik opereerde en vooral heel bedacht te zijn op de markt en wat iemand bereid is om te besteden aan een studentenkamer.”

Hoe zit dat met de praktische kant van vastgoed?

“Het beheer van mijn eerste pand deed ik volledig zelf. Echter, toen ik begon had ik totaal geen kennis van bouwkunde of elektra. Dat was best lastig. Een goede vriend van me, van origine een loodgieter, zat al langer in het vastgoed. Hij heeft mij veel bijgebracht op loodgietersgebied bijvoorbeeld. Verder heb ik de praktische kant van het beheren van vastgoed vooral geleerd door te doen.”

Zou jij studenten adviseren om te investeren in vastgoed, zoals jij dat hebt gedaan in jouw studententijd?

“Dat hangt van de persoon af”, zegt Marcel weifelend. “Financieel zou ik het sowieso aanraden, maar het moet ook bij je persoonlijkheid passen. Ik had best wat studentenkamers onder mijn hoede, maar zelf zat ik in de kleinste. De grotere kamers brachten namelijk meer huur op. Ik cijferde mezelf weg voor het werk dat ik deed. Als je iets wilt bereiken moet je offers brengen en je privéleven op de tweede plaats zetten. Je moet heel hard werken. Dat is niet voor iedereen weggelegd.”

Welke ondernemer is een voorbeeld voor jou?

“Wim van der Leegte. Ik heb groot respect voor hem”, zegt hij direct vol overtuiging. “Hij produceert in Nederland op een technologisch enorm innovatieve manier. Door zijn productie volledig binnen de Nederlandse grenzen te houden concurreert hij als het ware tegen de hele wereld. Wat hij doet is heel gericht, maar tegelijkertijd ook breed. Zijn lokale ondernemerschap inspireert mij.”

Heb je om af te sluiten nog tips voor startende ondernemers?

“Waar het allemaal op neer komt als ondernemer is dat je jezelf moet opofferen voor wat je wilt bereiken. Het is hard werken. Het gaat niet om jezelf, maar om het doel dat je hebt gesteld. Wanneer je doelen stelt, ga er dan voor en wees niet bang om onderuit te gaan. Zet jezelf op de tweede plaats en toon lef.”

Blijf op de hoogte!