Opvallende trend in 2019 hervat: Herbestemming leegstaande gevangenissen

Marcel van Hooijdonk: “De trend van het herbestemmen van leegstaande gevangenissen wordt in 2019 hervat.  Na een flinke vertraging is vorige week namelijk besloten dat voormalig gevangenis Schutterswei mag worden omgebouwd tot hotel.

Nederland ziet al aantal jaar een leegloop in de cellen van gevangenissen. Dit klinkt positief, maar het openhouden van de gevangenissen is verspilling van miljoenen euro’s aan belastinggeld. Het herbestemmen van deze iconische locaties vind ik dan ook een mooi initiatief. Nu ook voor gevangenis Schuterswei de kogel door de kerk is, kunnen we ons alvast gaan verheugen op een deftig nachtje brommen. 

Voor diegene die niet kan wachten om een gevangenis van de binnenkant te bekijken (zonder tussenkomst van rechter) adviseer ik een bezoek aan één onderstaande gevangenissen.”

Marcel van Hooijdonk | Omdat gevangenissen leeglopen zijn het uitstekende panden om een nieuwe bestemming voor te vinden

De Lik/Copacabajes - Utrecht

De Vrije Wolf aan het Wolvenplein in Utrecht is sinds 2014 niet meer in gebruik als gevangenis. ‘De Lik’ zoals het tegenwoordig heet, wordt nu gebruikt als locatie voor bedrijfsuitjes, culturele events of trouwlocatie. Sinds 2 jaar wordt in de zomer de luchtplaats van de gevangenis Wolvenplein omgetoverd tot een stadsstrand: De Copacabajes.

Huis van bewaring hotel – Almelo

Na zeventig jaar is de gevangenis in het centrum van Almelo in 2004 gerenoveerd tot een stijlvol hotel. De luxe en romantisch ingerichte cellen zijn van alle gemakken voorzien. Zelfs de kamers van de portiers zijn omgebouwd tot moderne hotelsuites.

Bijlmer Events - Amsterdam

Sinds de sluiting van de Bijlmerbajes heeft de gevangenis meerdere functies gehad. Van asielzoekerscentrum tot hamman en van hotel tot ontmoetingsplek voor liefhebbers van kunst en cultuur. Bijlmer Bajes events organiseert ook rondleidingen, buurtactiviteiten en themafeesten. Het plan is om binnen een paar jaar de Bijlmerbajes tot een nieuwe groene woonwijk te herbestemmen.

Koepel gevangenis/University College - Haarlem

De donkere Penitiare inrichting ‘de Koepel’ in Haarlem wordt een universiteit. De voormalig gevangenis (en vluchtelingencentrum) wordt een universitaire campus. Het plan is om een University College te openen waar studenten bacheloropleidingen in kunst en geschiedenis kunnen volgen.  

Meer opvallende artikels of blogs lezen van Marcel van Hooijdonk?

Kijk dan op de Nieuws & Blogpagina van deze website. Marcel van Hooijdonk plaatst hier regelmatig berichten over opvallende projecten en nieuwsitems uit de vastgoedbranche.

Blijf op de hoogte!