Marcel van Hooijdonk: Kerken met bijzondere functies

Leuke reacties kregen we binnen op het stuk van Marcel van Hooijdonk een aantal weken geleden. Hierin benoemde hij Nederlands meest bijzondere herbestemmingen voor gevangenissen. Deze week wordt de reeks vervolgd met een nieuwe opmerkelijke groep leegstaand vastgoed. Want niet alleen gevangeniseigenaren hebben het steeds rustiger, ook dominees en orgelspelers staan steeds vaker voor een lege zaal. De prachtige en sierlijke kerken van Nederland hebben al jaren te maken met leegloop. ‘Zonde om die leeg te laten staan’, vinden de kopers van onderstaande kerken.

Marcel van Hooijdonk Real Estate | De ideale manier om monumentale panden te behouden is door ze een nieuwe functie te geven

Speciaalbier in schuilkerk

Wie denkt dat er in een kerk slechts hosties en wijn wordt geserveerd heeft het mis.
In het hartje van Utrecht is een oude kerk verstopt waar tegenwoordig Belgisch speciaalbier en bittergarnituur op de menukaart staan. Deze voormalige ‘Schuilkerk’ doet zijn naam eer aan, want door de onopvallende buitengevel zou je er zo voorbij lopen. Maar eenmaal binnen blijkt haar religieuze achtergrond behouden. De sierlijke en bouwkundige elementen van de kerk zijn door de eigenaar in stand gehouden waardoor deze sfeervolle kroeg zeker een plek in de lijst verdient.

Paradiso Amsterdam

Deze hoort niet per se thuis in de categorie ‘onontdekt’, maar is zeker een vermelding in deze lijst waard: Paradiso in Amsterdam. Hoewel buitenstaanders dit pand niet direct als kerk zullen typeren, zal iedereen die hier ooit een concert, technofeest of lezing heeft bezocht dat zeker wel.  De eigenaren hebben tot de dag van vandaag de inrichting haar authenticiteit met grote zorgvuldigheid laten behouden. Het bekendste poppodium van Nederland is inmiddels een begrip voor zowel haar bezoekers als de artiesten.

Schaatsend de kerk door

‘Komt ie er weer?’  Een jaarlijks terugkomende vraag die niet alleen door schaatsliefhebbers Friesland wordt gesteld. Ook in de Limburgse gemeente stelt men bij het zakken van de temperatuur deze vraag. Tot en met 2017 werd in het Franciscus huis in Weert namelijk jaarlijks een indoor schaatsevenement georganiseerd. Dit zorgde voor een bijzonder spektakel. Om aan deel te nemen, maar ook om naar te kijken met een kop choco of snert. Helaas is er vanuit de gemeente geen budget meer beschikbaar en momenteel weinig hoop op een terugkeer van dit glibberige festijn. Tegenwoordig kun je er terecht voor schrijfmarathons, orgelconcerten en ‘stomme films’. Ook leuk hoor.

Skaten of springend door de kerk

Tot slot twee eervolle vermeldingen door Marcel van Hooijdonk voor mensen die niet graag stil zitten in de kerkbankjes. Zo is De Gorcumkerk in Den Haag tegenwoordig een heus springparadijs gevuld met trampolines en klautermateriaal. Een originele bestemming voor je kinderfeestjes of vrijgezellen activiteiten. Ook in de Franciscuskerk in Arnhem kun je al springend en gillend je biecht doen.  Hier moet je alleen wel je crossfiets of skateboard meenemen. Even leek het erop dat ook de skatekerk gesloten zou worden maar er liggen momenteel plannen de skaters weer op hun wenken te kunnen bedienen.

Advies Marcel van Hooijdonk: ‘Zelf een kerk kopen?’

“Om in je eigen kerk te kunnen schaatsen, feesten, of skaten hoef je dus helemaal niet per se een dominee te zijn.” Voor diegenen die door dit stuk geïnspireerd zijn geraakt zal ongetwijfeld één van de eerste vragen zijn: “wat kost zo’n geintje?”. Marcel van Hooijdonk: “Vaak niet eens veel meer dan een middensegment vrijstaande woning. In een aantal gevallen krijg je er zelfs een woning bij die van de dominee is geweest. Qua prijsvorming gelden dezelfde regels als bij elk ander vastgoed. In de randstad betaal je dus aanzienlijk hogere bedragen dan op het platteland.  Bedenk wel; de meeste kerken zijn onderhevig aan hoge onderhoudskosten. Deze zijn in veel gevallen verplicht zijn.”

Houdt ook rekening met het feit dat je niet altijd zomaar je gang kunt gaan met verbouwingen. Naast de restricties die gelden op je nieuwe monumentale pand, heb je ook te maken met een hoop emotie. Dat geldt voor de eigenaar, die de koper zorgvuldig zal uitzoeken, maar ook voor omwonenden. Dat kan zijn vanuit religieuze gronden, maar ook omdat bijvoorbeeld hun (groot)ouders nog hebben meebetaald aan de bouw van de kerk.

Meer lezen van Marcel van Hooijdonk?

Houd de blog-pagina in de gaten voor updates. Marcel van Hooijdonk plaatst regelmatig artikelen op deze site met bijzondere of inspirerende vastgoedprojecten. Suggesties? Stuur dan een mail naar info@zuylenstaete.nl

Blijf op de hoogte!