Is "Haven-Stad" dé oplossing die woningschaarste in Amsterdam tegengaat?

Amsterdam kampt al tijden met een woningschaarste, een schaarste die ieder jaar alleen maar gaat oplopen. Er is dringend behoefte aan bouwprojecten die snel kunnen worden opgeleverd. Amsterdam wil het probleem oplossen met behulp van de realisatie van nieuw stadsgebied: Haven-Stad. Op dit moment geeft het plan ruimte voor 70.000 woningen. 

Marcel van Hooijdonk | Amsterdam kampt met schaarste van woningen en hoop dit op te lossen met Haven-Stad

Groeiende hoofdstad

Het woningtekort in Amsterdam is een serieus probleem wat ieder jaar toeneemt. De hoofdstad groeit gemiddeld met 12.000 inwoners per jaar. Om ook de toekomstige bewoners een woning te kunnen bieden heeft de gemeente Amsterdam plannen om Haven-Stad te herontwikkelen en hier op termijn 40.000 tot 70.000 woningen en 45.000 tot 58.000 arbeidsplaatsen aan de stad toe te voegen.

12 verschillende deelgebieden

Haven-Stad is een gebied van circa 650 hectare groot en bestaan uit 12 verschillende deelgebieden. Dit zijn: Sloterdijk, Sloterdijk Centrum, Coen –en Vlothaven, Alfadriehoek, Melkweg Oostzanerwerf, Cornelis Douwes 0-1, Cornelis Douwes 2-3, Minervahaven, Sportpark Transformatorweg, Zaanstraat Emplacement, Noorder IJ-plas  en Groot Westerpark.

Behouden van Amsterdams karakter

De plannen voor het bouwen van woningen in Haven-Stad zijn niet nieuw. Zo werden er in 2013 als plannen gemaakt om hier circa 9.000 woningen te realiseren, maar deze plannen werden in 2017 opgeschaald naar maximaal 70.000. De bouwplannen zijn al door de gemeente Amsterdam goedgekeurd.  De gemeente is van plan om het Haven-Stad gebied aantrekkelijk en duurzaam te maken. Zo wordt het gebied goed bereikbaar met het openbaar vervoer en de fiets. Een andere belangrijke pijler voor de gemeente is het behoud van het Amsterdamse karakter. In het ene gebied voert water de boventoon, in het andere gebied groen, de hoog stedelijkheid of het industriële karakter. Ze willen het bestaande karakter zoveel mogelijk behouden. 

Vragen over woningschaarste?

Ben jij benieuwd hoe er omgaan moet worden met het woningtekort in grote steden? Of heb je interesse in een van de gerealiseerde panden? Bekijk dan de website www.vanderhuizen.com eens.

Bekijk interessante projecten