Een nieuwe manier van hypotheken financieren: crowdfunding

Er is een interessante ontwikkeling op komst op het gebied van hypotheken. Steeds meer mensen zijn geïnteresseerd in het afsluiten van een hypotheek met behulp van crowdfunding. Naast huizenkopers is deze trend ook interessant voor spaarders die willen investeren. De hypotheekrente is namelijk flink hoger dan de spaarrente. Waarom zou je dan niet investeren als spaarder in de Nederlandse hypotheekmarkt? Jungo is de nieuwe dienst die deze ontwikkeling mogelijk maakt. 

Marcel van Hooijdonk | Nieuwsbericht over het verstrekken van een hypotheek door middel van crowdfunding

Het idee van Jungo

Medeoprichter Vincent van den Noort vertelt: “Wij richten ons op starters op de woningmarkt die een hypotheek zoeken boven de NHG-norm. We willen een win-winhypotheek creëren, die zowel voor huizenkopers als investeerders aantrekkelijk zou zijn.’’ Ik ben zeer positief over deze ontwikkeling. Naast dat zo hypotheken waarschijnlijk makkelijk te verstrekken zijn aan huizenkopers, kunnen investeerders ook iets nuttigs doen met hun investeringen. Het aantal aanbieders is nog erg minimaal, maar groeit wel. Misschien dat Marcel van Hooijdonk Real Estate kan bijdragen aan dit project, maar daarvoor moet het nog wel wat groeien. De ontwikkeling die nu gaande is, lijkt me daarentegen wel een grote stap in de juiste richting.

Hoe het precies in elkaar zit

Het idee van Jungo bestaat uit 2 delen. Ten eerste wordt er 80% van de hypotheek gefinancierd door een professionele investeerder. Dat is tot nu toe alleen nog Aegon, maar zou dus ook bijvoorbeeld Marcel van Hooijdonk Real Estate kunnen zijn. De resterende 20% kan worden gefinancierd door een particuliere partij. Het deel dat door particulieren wordt geïnvesteerd wordt lineair in 8 jaar terugbetaald. Het deel van de professionele geldschieter volgt hierna in 22 jaar in annuïtaire vorm. De huizenkoper die geïnteresseerd is in een hypotheek, kan net als bij een gewone crowdfundingsactie zelf opzoek in zijn of haar netwerk naar geldschieters op particuliere basis.

Bekijk meer nieuwsberichten