Sónia Carla Alafo | Sónia is zes jaar geleden met haar twee kinderen naar Volendam verhuist!

Sónia Carla Alafo
Werknemer

Samenwerkingen

Sónia emigreerde van Mozambique naar Volendam

Zes jaar geleden verhuisde Sónia Carla Alafo met haar twee kinderen van Mozambique naar Volendam. Waarom? Om bij haar man te kunnen zijn en om ervoor te zorgen dat haar dochter in Europa naar school kon.

 

mogelijk gesponsorde content

Sónia is geboren in Maputo, de hoofdstad van Mozambique. In een groot gezin met 8 broers en zussen was het nooit saai. Af en toe ging ze op vakantie naar Nederland, maar ze was blij wanneer ze weer thuiskwam. Nederland was maar koud vergeleken met Mozambique’s tropische klimaat. Ze genoot van het contact met haar familie en verdiende de kost met een eigen zaak in de stad. Ze was zelfstandig, voelde zich er thuis en dacht er niet over om te emigreren. Totdat ze haar man ontmoette. Ze wilde bij hem zijn en haar dochter de kans geven om onderwijs te volgen aan een Europese school. Ondanks haar liefde voor Afrika, haar vrienden en haar familie stapte ze op het vliegtuig. Voor het geluk van haar kinderen en om bij haar man te kunnen zijn. Deze keer was het geen retourticket.

Hoewel Nederland bekend staat als een land waar kansen voor het oprapen liggen, waren Sónia’s eerste maanden in Nederland best pittig. Over hoge rekeningen hoefde ze zich niet persé zorgen te maken. Haar man zorgde voor haar. Maar zonder de geborgenheid van haar grote familie voelde ze zich erg alleen. Van zelfstandig ondernemer veranderde ze opeens in huisvrouw. Een huisvrouw in een koud land waar ze niemand kende. Hoe leer je nieuwe mensen kennen als je de taal niet spreekt? Hoe maak je vrienden? Wanneer voel je je eigenlijk thuis aan de andere kant van de wereld? Inburgeren in een nieuwe cultuur is niet niks.

Na twee eenzame jaren in Nederland ontmoette ze Marcel van Hooijdonk. Hij bood haar een baan aan bij een van zijn bedrijven. Hier vond ze precies wat ze nodig had: een jong, enthousiast team om deel van uit te maken. Ze kreeg de kans om zich te ontwikkelen en vriendschappen op te bouwen. Bij haar nieuwe collega’s voelde ze zich eindelijk weer blij en geborgen. “Ik vind mijn werk leuk en het is altijd gezellig met mijn collega’s”, zo vertelt ze. “Mijn werk heeft mij de kans geboden om veel dingen te leren en om mensen te leren kennen met verschillende culturele achtergronden. Daarnaast vind ik het fijn om een eigen inkomen te verdienen. Niet omdat ik geldzorgen heb, maar omdat ik zelfstandig wil zijn. Het belangrijkste zijn echter mijn collega’s. Zij zijn niet alleen vrienden geworden… Nee, ik zie ze als mijn Nederlandse familie. Daar ben ik enorm dankbaar voor!”

Ook in haar woonplaats, Volendam, voelt ze zich inmiddels op haar plek: “Volendam is een heel leuke plek om te wonen. Het is een rustig dorp met een toeristisch centrum. Ik vind het heerlijk dat wij in een buitenwijk wonen. In het centrum zijn veel bakkerijen, bars en restaurants en bij de dijk stappen toeristen graag op de boot. Daar kijken ze uit over het water en de haven en kopen er veel vis, zoals de beroemde haring. Die vind je niet in Mozambique!” vertelt ze met een lach.

Emigreren was een grote stap en niet altijd makkelijk, maar Sónia heeft haar draai gevonden. Dankzij haar werk vond ze een nieuwe familie. Ze geniet van het contact met collega’s uit verschillende culturen en luistert graag naar alle verhalen in hun verschillende talen. Met het geld dat ze er verdient, spaart ze om haar broers en zussen in Mozambique op te zoeken. Sinds ze in Nederland woont, heeft ze twee culturen in zich verenigd. Met haar man en inmiddels drie kinderen eet ze regelmatig een harinkje op de Volendamse dijk, maar ook haar Afrikaanse roots zal ze altijd koesteren.

Terug naar het overzicht van samenwerkingen