Notice:<i>Undefined index: cImageAlt</i><br />

Project

Herbestemming voor een boerderij

Een herbestemming vinden voor een boerderij is een complex project. Met name wanneer het druk is op de vastgoedmarkt loont het om buiten de conventionele gebouwen op zoek te gaan naar een pand.

Het herbestemmen van een boerderij kan een complex project zijn

Marcel van Hooijdonk: “Voor investeerders van vastgoed is het vinden van een geschikte locatie de eerste en belangrijkste stap van hun onderzoek. Maar doordat de Nederlandse vastgoedmarkt op hol is geslagen, vissen investeerders regelmatig achter het net. Uw ‘concurrenten’ met een veel dikkere portemonnee zijn er bovendien als de kippen bij, nog voordat er een ‘te koop’-bord in de grond staat. Hierdoor is het een goed idee om op zoek te gaan naar alternatieven.

Het platteland is één van die plekken waar u misschien niet als eerste naar afreist voor vastgoed, maar waar u als investeerder wel degelijk goed kunt boeren.”

Leegstaande Boerderijen

Veel boeren hebben de laatste jaren te maken met tegenvallende resultaten. Door wetgevingen zoals de fosfaatwetgeving en het melkquotum is het boerenbedrijf voor veel agrariërs gewoonweg niet rendabel meer. Zij kiezen daarom eieren voor hun geld door het verkopen van hun stallen met bijbehorend erfgoed en landhuis.

Marcel van Hooijdonk: “Hierop kunt u als investeerder inspelen. En wanneer u niet per se agrarische ambities heeft zijn er voldoende mogelijkheden voor herbestemmen.  Denk aan een camping, speeltuin, kartbaan, festivalterrein, hotel of restaurant. Slechts een greep uit de mogelijkheden die de boerderij in een oogwenk tot een rendabele onderneming kunnen maken. Maar let goed op: dit varkentje is niet zomaar gewassen.”

Monumentale boerderij

Heeft u uw oog bijvoorbeeld laten vallen op een monumentale boerderij voor een herbestemming? Dan moeten de nieuwe plannen passen bij de cultuurhistorische waarden die zijn vastgelegd. Dat klinkt vaag en dat is het vaak ook. Dan maar gewoon gaan voor een niet-monumentale boerderij?
Marcel van Hooijdonk: “Dat kan zeker een hoop blokkades, valkuilen en papierwerk schelen. Het is alleen niet direct duidelijk wanneer u met zo’n boerderij te maken heeft. Bovendien kan iedereen (op het laatste moment) de boerderij nog aanmelden als monument.”
Er zijn volgens de wet wel verschillende kenmerken vastgelegd die definiëren of de boerderij als ‘monumentaal pand’ is gedefinieerd:

De boerderij:

  • heeft kunsthistorische waarde;
  • heeft een zogenaamde ‘situationele en ensemblewaarde’;
  • is van cultuurhistorische waarde;
  • heeft een specifieke architectuur;
  • straalt gaafheid en herkenbaarheid uit;
  • is uniek/zeldzaam.

Dit zijn nog steeds niet per se allemaal duidelijk gekaderde kenmerken. Ga daarom niet enkel af op uw boerenverstand en doe altijd onderzoek naar uw investering. Ook als de monumentale boerderij in de papieren niet als zodanig wordt (h)erkend.

Marcel van Hooijdonk laat zich inspireren

Marcel van Hooijdonk: “Wanneer u uw oog heeft laten vallen op een boerderij moet u dus zeker niet als een kip zonder kop de portemonnee gaan trekken. Vat de koe bij de horens en doe gedegen onderzoek naar de (on)mogelijkheden binnen wet- en regelgeving. Het kan zomaar zijn dat u op het verkeerde paard wet, waardoor u uw investering in rook ziet opgaan. Win daarom altijd advies in bij agrarisch adviseurs. Deze experts zijn goed op de hoogte van de wet- en regelgeving en kunnen u adviseren voordat u tot investering overgaat.”

Meer lezen van Marcel van Hooijonk?

Marcel van Hooijdonk geeft in zijn blog adviezen en tips voor investeerders in vastgoed. Houd deze website dus goed in de gaten voor updates. Heeft u vragen of tips? Mail dan naar info@zuylensteate.nl.

Datum: 

20 maart, 2019

Datum: 

20 maart, 2019

Bekijk meer inspirerende projecten!

Gerelateerd nieuws

Gerelateerd project

De Melkfabriek in Warga

De bewoners van Warga keken al een tijdje naar uit naar de herbestemming van dit pand. Nu is het eindelijk zo ver. Een drietal dames kwamen met een innovatief idee voor herbestemming.

Dit project bekijken
Terug naar projecten overzicht